Je kan terecht met volgende  'vragen' of moeilijkheden:

  • studie- gerelateerde vragen (demotivatie, twijfels studiekeuze, studeren met AD(H)D, faalangst, perfectionisme, uitstelgedrag,...)
  • onzekerheid, negatief zelfbeeld
  • moeite met eigen grenzen herkennen en aangeven
  • vaardiger omgaan met stress, spanning, piekeren
  • identiteitsvragen; Wie ben ik? Wat is belangrijk voor mij? Keuzes maken die bij je passen.
  • omgaan met hoog-sensitiviteit, chronische ziekte, pijn, verlies,..
  • vaardiger omgaan met (heftige) emoties zoals angst, verdriet, machteloosheid, ...
  • communicatiemoeilijkheden
  • relationele moeilijkheden (geen gezins- of partnertherapie)

Neem gerust contact op.

 

Werkwijze online sessies

Bij online gesprekken maken we gebruik van beveiligd (video)bellen. Het kan een vorm zijn van begeleiding die voor jou persoonlijk beter past. Misschien omdat het praktisch haalbaarder is, gezien afstand of tijd. Of je voelt je misschien comfortabeler in je eigen, veilige omgeving. In tijden van Corona is het veilig. Indien mogelijk raad ik de combinatie met wandelsessies aan. Zo haal je het beste uit de 2 werkvormen.

Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek. We nemen de tijd om samen stil te staan bij wat je moeilijkheden of klachten zijn en verhelderen jouw hulpvraag. Nadat ik je verhaal gehoord heb, beslissen we samen of we verder gaan. Heb ik op het einde van dit gesprek het gevoel dat een andere vorm van begeleiding of een andere hulpverlener jou beter kan helpen, dan zal ik dit met jou bespreken. Als jij dat gevoel hebt, kan je dat met mij bespreken. Het belangrijkste is dat jij zo goed mogelijk geholpen wordt.

In verdere gesprekken gaan we dieper in op een aantal thema’s die belangrijk zijn in jouw leven. Misschien wil je anders met jezelf of met anderen leren omgaan. Of meer grip krijgen op je leven en de keuzes die je maakt. Therapie kan ook betekenen dat je op zoek bent naar manieren om met moeilijke gevoelens om te gaan (verdriet, kwaadheid, angst, onzekerheid, schaamte, etc.). We gaan samen op zoek naar hoe je ze beter kan (ver)dragen en hanteren in je dagelijkse leven.

Mijn werkwijze is ontstaan vanuit een integratie van verschillende psychotherapeutische kaders, ervaring, intervisie en supervisie, waarbij ik op maat werk en inzet wat het beste past bij jouw vraag. Meer uitleg over opleiding en ervaring vind je bij de knop 'Katrien Verhoeven'..

Ik vertrek vanuit wat zich hier en nu aandient en waar jij graag wil rond werken. Het contact met jezelf staat centraal. Je eigen waarden, gevoelens en behoeften leren kennen is cruciaal om je gezond te verbinden met jezelf en de ander.

Vanuit mijn achtergrond als contextueel therapeut vind ik het zinvol om het breder plaatje te bekijken. Jouw context heeft je mee gevormd tot wie je nu bent. Dit kan een nieuwe kijk geven op wat zich vandaag afspeelt. Wat wil je behouden, wat zie je graag anders? We gaan op zoek naar bronnen van vertrouwen, in jezelf en in de ander. Bij relationele vragen of moeilijkheden bekijk ik samen met jou de balans in deze relaties. Is er nog voldoende evenwicht tussen hetgeen je investeert en hetgeen je zelf ontvangt? Ik tracht een proces op gang te brengen dat leidt tot sterke relaties en je de vrijheid geeft om te gaan doen wat écht bij je past.

Daarnaast reik ik methodes aan vanuit ACT (= acceptance and commitment therapy) om een andere, flexibele houding aan te nemen tegenover je gedachten, gevoelens, twijfels, angst, onzekerheid…

De basis van de begeleiding is het gesprek maar dit wordt desgewenst aangevuld met oefeningen en opdrachten, metaforen, mindfulness & relaxatie ,psycho-educatie,..Ik geef je daarbij steeds de kans om aan te geven wat jij wel of niet ziet zitten.

De frequentie en hoeveelheid van de gesprekken varieert naargelang jouw vraag en wordt in overleg bepaald. Doorgaans is dat wekelijks of 2-wekelijks. Na verloop van tijd kan er meer tijd zitten tussen gesprekken. 

Werkwijze wandelsessies

Wandelsessies lenen zich goed voor hulpvragen rond stress, voorkomen of herstellen van burn-out, jezelf en je noden beter aanvoelen, keuzes maken, depressieve stemming,.. De natuur heeft een bewezen ontspannende werking en door de combinatie van coaching/therapie en lichte fysieke inspanning maakt je lichaam gelukshormonen aan.

Tijdens het wandelen worden natuur en beweging als extra  hulpbron ingezet.  Natuurelementen dienen als metafoor en helpen je om inzicht te krijgen in, en woorden te geven aan, je huidige en gewenste situatie. Het letterlijk in beweging zijn en het veranderend landschap zetten mentale veranderprocessen in gang. Je manier van bewegen houdt je een spiegel voor. We wandelen naast elkaar zodat oogcontact niet nodig is en je volledig je aandacht op jezelf kan richten. We gaan eerst goed doorvoelen hoe het nu is. Kleine aanpassingen zoals vertragen of versnellen, een lichtere of vastere tred, je focus naar het hier & nu en je lichaam verleggen,...geven je inspiratie en handvatten voor het dagelijks leven. 

 

We plannen een kennismakingsgesprek online of telefonisch voor het uitdiepen van je hulpvraag en om te bekijken of wandeltherapie geschikt is voor jouw vraag. Indien je kiest voor wandelsessies treffen we elkaar op een plek in de natuur die we samen bepalen in omgeving Merelbeke (Liedemeerspark, Gentbos, Scheldemeersen). Combinatie met online gesprek is mogelijk en blijkt in praktijk goed te werken.

Tijdens de wandelsessies worden de Covid- maatregelen van dat moment opgevolgd.

 

"if you do what you did, you get what you got”.

 

Bij chronische stress en preventie van burn-out is het van belang om je energie-gevers en energie-lekken te verhelderen. Het is belangrijk om te onderkennen wat jouw rol is bij het ontstaan van deze energie-lekken. Hierbij leer je om het onderscheid te maken tussen de zaken waar je wel of geen invloed op hebt. Wat je kan aanpakken en wat je beter loslaat. 

Er is vaak nood aan focus op je eigenwaarde en behoeften zodat toekomstige keuzes hier beter bij aansluiten. Je zou kunnen last hebben van belemmerende overtuigingen, vaak in meer of mindere mate gelinkt aan het thema grenzen. Samen leren we ze herkennen en omzetten naar helpende gedachten. We gaan op zoek naar een manier van grenzen aangeven die bij jou past.

Focuswandeling

Soms loop je rond met een vraag waar je wel eens wat uitgebreider bij stil zou willen staan. Waar je wel eens met iemand over zou willen sparren, maar die niet ‘groot’ genoeg is voor een begeleidingstraject. Een Focuswandeling kan dan precies brengen wat jij zoekt.

Of misschien heb je al een tijdje een onbestemd gevoel, maar kun je er niet precies de vinger op leggen. Met een Focuswandeling bied ik je ruimte om aandacht te geven aan dat wat voor jou aan de orde is, ook als je nog niet precies weet waar het nu over gaat.

We gaan letterlijk buiten op pad om jouw vraag of onbestemde gevoel helemaal in het licht te zetten. 

Afronding

De duur van de therapie wordt bepaald in samenspraak. Dit kan sterk variëren, afhankelijk van de ernst van de problematiek en de vraag. Tijdens de therapie zal ik regelmatig met jou evalueren hoe de begeleiding verloopt en overleggen hoe we verder gaan. 

Een zorgvuldige afronding betekent voor mij dat we:

  • Bespreken of je het gevoel hebt klaar te zijn of een andere reden hebt om te stoppen.
  • Bekijken hoe het verder zal gaan na de afronding van de therapie.
  • Een doorverwijzing naar een specialisatie indien aangewezen